NIEUWS

Personeelsfeest en interne vorming

15/05/2024

Samen zijn met collega’s op een andere manier dan in een werkcontext zorgt voor verbinding. Elk jaar zoeken we een aantal gelegenheden om dit te realiseren. Op vrijdag 22 maart was er ons personeelsfeestje, dit jaar voor medewerkers en bestuursleden.

Lees meer

B.MKR Space Mission

14/05/2024

In de paasvakantie konden we in De Walhoeve de workshop ‘Space Mission’ van B.MKR (BE MAKER) volgen. We gingen eerst aan de slag op de computer, waar we via een programma een afstandsbediening konden instellen. Die konden we laten geluidjes maken en zelfs signalen laten sturen naar anderen.

Lees meer

Vakantiesprokkels

14/05/2024

De paasvakantie was zoals gewoonlijk weer een periode vol leuke en boeiende activiteiten.

Lees meer

Terugblik Dag van de Zorg

14/05/2024

Onder een druilerig zonnetje verwelkomden we op zondag 17 maart met plezier meer dan 200 bezoekers in De Walhoeve in Westvleteren! Hierna enkele impressies van enkele medewerkers:

Lees meer

Week van de vrijwilliger

14/05/2024

De eerste week van maart gaat traditioneel de week van de vrijwilliger door. Net als vorig jaar nodigden we ook dit jaar onze vrijwilligers uit voor een activiteit op dinsdagnamiddag 5 maart. We namen hen mee naar de bowling in Poperinge waar ze helemaal opgingen in het spel. De spares en strikes vlogen ons rond de oren... Na de bowling gingen we terug naar Vleteren waar de vrijwilligers samen met de kinderen en begeleiders nog genoten van lekker zelfgemaakte appeltaart en koffie. Ze kregen nog een leuke magneet in het teken van week van de vrijwilliger.

Lees meer

Uitnodiging Dag van de Zorg 17 maart

17/03/2024

We verwelkomen u graag op zondag 17 maart 2024 van 13u tot 17u in de Eikhoekstraat 65 in Westvleteren. We voorzien een rondleiding in de gebouwen en op het domein en geven graag een woordje uitleg over wat er dagdagelijks gebeurt en waarvoor onze organisatie allemaal staat. Het is dé gelegenheid om ook onze projecten aan jullie voor te stellen zoals de gezinsstudio, cAnnect, Golfslag/Polsslag, ... Daarnaast is er natuurlijk tijd voor een gezellige babbel, een hapje en een drankje.

Lees meer

Nieuwjaarsdrink Denkers en Doeners

12/02/2024

“De denkers en doeners” zijn een groep jongeren die af en toe samenkomen. Dit zowel vanuit Vietesse, De Marbel en verblijf. In de kerstvakantie vergaderden we over de organisatie van onze jaarlijkse nieuwjaarsdrink waarop alle jongeren, medewerkers en vrijwilligers van de Walhoeve worden uitgenodigd. De jongeren wisten goed wat ze wilden: lekkere hapjes en mocktails. Volgens hen mocht ook muziek niet ontbreken … Op woensdag 17 januari was het dan ook zover. Het domein lag onder een dun laagje sneeuw wat het extra gezellig maakte … In de schuur kwam iedereen samen voor een gezellige receptie met lekkere hapjes en drankjes. De jongeren van de denkers en doeners zorgden voor het rondbrengen van de hapjes en bemanden de bar met drankjes. Een geslaagde editie! Sofie, contextbegeleidster

Lees meer

Vakantiesprokkels

12/02/2024

STEAM*stars*. Tijdens de kerstvakantie ontvouwde zich voor ons, als ware wetenschapstalenten, een buitengewoon avontuur bij Astrolab IRIS in Zillebeke. Hier werden we ondergedompeld in de fascinerende wereld van de astronomie. De ontmoeting met de telescoop bracht ons dichter bij de mysteries van het universum, terwijl we met behulp van 3D-brillen als kosmische ontdekkingsreizigers door de ruimte werden geleid.

Lees meer

STEAM*stars*

12/02/2024

Op 3 januari brachten de kinderen en jongeren van verblijf samen met een aantal ouders een bezoek aan volkssterrenwacht AstroLAB IRIS in Ieper. Naast een bezoek aan de koepel met indrukwekkende lenzentelescopen leerden we ook heel wat bij over het Internationaal Ruimtestation ISS. In de projectsterrenwacht kregen we uitleg over de 68 cm spiegeltelescoop en bezochten we de controleruimte van waaruit deze telescoop wordt bediend.

Lees meer

Voordracht en nieuwjaarsreceptie

12/02/2024

LAAT MAAR!. Dit konden we toch niet laten! Ook dit jaar wilden we onze jaarlijks traditie behouden om een interessante spreker uit te nodigen en daarna het glas te heffen op het komende jaar. Klaar Hammenecker is kinderpsycholoog en een veelgevraagd expert in de media. Ze is auteur van verschillende opvoedings- en kinderboeken. Ze combineert het geven van trainingen en opvoedingsondersteuning met werk in haar eigen praktijk Weerkracht. Klaar coacht daarnaast ook de deelnemers van Junior Bake Off en The Voice Kids.

Lees meer

Vrijwilligers in de kijker

12/02/2024

In De Walhoeve zijn we heel dankbaar voor onze groep vrijwilligers die de medewerkers ondersteunen in het werken met de jongeren. We hebben heel wat fantastische vrijwilligers die allerlei zaken opnemen: helpen met het huiswerk, jongeren van en naar hobbyclubs brengen en ons logistiek ondersteunen. We hebben ook een aantal vrijwilligers die ons helpen bij activiteiten zoals ons Sintfeestje, take-away, voordracht, …

Lees meer

Voordracht en nieuwjaarsreceptie

19/01/2024

Lees meer

Take Away

12/12/2023

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober vond een nieuwe editie van onze take-away plaats die ook dit jaar terug een groot succes werd. Meer dan 600 porties stoofvlees werden aan de man gebracht wat toch wel voor wat stress zorgde…

Lees meer

Zeilboot project Golfslag / Polsslag

12/12/2023

Recent werden vzw De Walhoeve en vzw Xplo eigenaar van een zeilboot Trewes 36 met de naam Ghent Dolphin. De zeilboot van 1965 werd geschonken door de vorige eigenaar Willy Bontinck en is door een groep vrijwilligers en middelen van productiehuis "De Chinezen" terug zeewaardig gemaakt. Dit naar aanleiding van een televisieprogramma met Joris Hessels dat in het najaar van 2024 zal te zien zijn op Canvas.

Lees meer

Sint

12/12/2023

De Sint kwam bij ons langs! Op woensdag 8 november nodigden we alle kinderen, jongeren, hun broers, zussen en (groot)ouders uit om dit te vieren. Ook de kinderen en kleinkinderen van medewerkers waren welkom.

Lees meer

Inspiratiedag 3.0

12/12/2023

Vanuit ‘Overleg Ervaringsleren Bijzondere Jeugzorg’ werd voor een derde keer een inspiratiedag rond het ervaringsleren georganiseerd.Met meer dan 200 aanwezigen en 15-tal workshops gaande van ‘ervaringsgericht werken op kampen’ tot ‘laagteparcours met slackline’ was er voor elk wat wils.

Lees meer

Nieuwe living Vietesse

12/12/2023

Onze living zit in een nieuw jasje dankzij de sponsoring van de Lions Club Ieper-Poperinge. Deze ruimte is nu nog gezelliger en huiselijker geworden. We kregen een nieuwe tafel en bankje, een leuke zetel, een kast om onze spelletjes in op te bergen en een tekenbureau. De jongeren zijn er zeer trots op en zitten tegenwoordig merkbaar meer in de living. Siska, begeleidster Vietesse

Lees meer

Nieuwe kanokar voor cAnnect

12/12/2023

Met steun van Kiwanis La Joconde werd een nieuwe kanokar aangekocht voor cAnnect. Zo kunnen we onze drie kano's samen vervoeren.

Lees meer

Vakantiesprokkels

12/12/2023

Tweedaagse Vietesse. In Ieper is er in de herfstvakantie altijd een tweedaagse. Dan blijven we met de jongeren in het Vietesse-gebouw overnachten. De tweedaagse begon niet zo goed want onze activiteiten in Astrolab Iris werden door de storm afgelast. Dus zochten we een binnen activiteit. Ze konden zich uitleven in het trampolinepark en daarna uitrusten tijdens een film in de cinema. Om de avond in alle griezeligheid af te sluiten bezochten we nog een spookhuis in Ieper.

Lees meer

Contextbegeleiding

12/12/2023

Naast de gesprekken die we als contextbegeleiders met onze ouders en andere netwerkfiguren hebben, zijn er ook een aantal ander momenten waar we met onze ouders samenkomen denk maar aan ons Sintfeestje waar elders in deze nieuwsbrief een verslag van staat.

Lees meer

Take Away 2023

27/09/2023

Na het succes van vorige jaren organiseren we ook dit jaar onze stoofvlees take-away. 20 en 21 oktober 2023.

Lees meer

Gezinsstudio

26/09/2023

In het schuurgebouw op het domein van De Walhoeve in Westvleteren zijn er twee mooie, ruime studio’s. Eén van deze studio’s is voorzien voor een jongere in kamertraining waarbij we hen voorbereiden op het zelfstandig wonen. De andere studio stellen we open voor (kleine) gezinnen in een crisissituatie. We gaan uit van een verblijf van maximaal 14 dagen.Hiermee willen we een antwoord bieden op een acute vraag naar onderdak bij een crisissituatie in een begeleidingstraject vanuit De Walhoeve of vanuit een traject van een partnerorganisatie. We gaan immers voor een blijvend engagement, ook op momenten van crisis en in moeilijke situaties.

Lees meer

Daguitstap

26/09/2023

Jaarlijks gaan we met z’n allen op daguitstap. Dit jaar was die ook weer mogelijk door de massale verkoop van de snoepzakjes! We gingen naar De Gavers in Geraardsbergen en startten met een boottochtje op het meer. ’s Middags was er keuze tussen lasershooten en het wow-waterpark op het meer.

Lees meer

Florejan Back To The Roots

26/09/2023

Deze zomer kreeg ik via Joetz vzw de kans om deel te nemen aan de opleiding ‘Back to the Roots’ van het International Centre for Peace and Integration (ICPI) in Georgië met de steun van Erasmus+. We werden met een groep van 22 deelnemers uit acht verschillende landen samengebracht in een natuurgebied in Georgië waar we aan de lijve ondervonden hoe je de natuur kunt inzetten om het mentaal welzijn van jongeren te vergroten. We verbleven op een kampeerweide in tenten met enkele basic voorzieningen. Dit alles versterkte het doel van de opleiding, het was op verschillende vlakken terug naar de basis.

Lees meer

Zomersprokkels

26/09/2023

Naar goede gewoonte was het weer een goed gevulde zomer met tal van activiteiten. Hieronder een greep uit de activiteiten.

Lees meer

Jongerenkamp

26/09/2023

Afgelopen zomer gingen we met de jongeren van Vietesse, De Marbel en Verblijf op kamp naar Zutendaal. Samen met de begeleiders gaan er altijd een aantal vrijwilligersmee op kamp.

Lees meer

Gezinsreis

26/09/2023

Tijdens één van de weinige zonovergoten weken van de vakantie trokken we er op uit voor onze jaarlijkse gezinsreis. Waar we de voorbije jaren in een andere provincie vertoefden, zochten we het dit jaar iets dichter bij huis. Samen met zeven gezinnen, goed voor negen ouders en vijtien jongeren, namen we onze intrek van 21 tot 24 augustus in ’t Haantje in het plattelandsdorp Doomkerke (Ruiselede). Een oude school die omgebouwd werd tot een mooi en vooral zeer ruim kamphuis omgeven door velden en bossen. Een oase van rust, tot onze vrolijke en enthousiaste groep leven in de brouwerij bracht.

Lees meer

STEAM*stars*

05/06/2023

STEAM*stars* brengt jongeren uit de jeugdzorg via STEAM gerichte activiteiten (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) in contact met wetenschap, technologie en kunst. Dit gebeurt via interactieve ervaringsgerichte activiteiten voor jongeren die worden begeleid door vzw De Walhoeve en door de deelnemende partnerorganisaties vzw Onze Kinderen, vzw De Loods en vzw O2.

Lees meer

Jaarverslag

05/06/2023

Elk jaar als ik van start ga met het schrijven van het voorwoord bij het jaarverslag, overvalt me dezelfde bedenking. Alweer een jaar voorbij. De tijd vliegt als je werkt in een dynamische organisatie. En bij het terugblikken naar het voorbije jaar overvalt me ook telkens de verwondering over wat we als kleine organisatie in het hulpverleningslandschap het voorbije jaar weer allemaal gerealiseerd hebben. Dit kan alleen maar als je een sterke medewerkersgroep van enthousiaste en gemotiveerde collega’s hebt.

Lees meer

Compostella 2023

05/06/2023

Op 14 mei vertrokken we met zes enthousiaste en super fitte zestigers met de fiets naar Santiago de Compostella. We startten in Sint-Jacobskapelle bij Diksmuide aan het bronzen beeld van de pelgrim (Sint Jakobus) voor een ongeveer 2500 km lange tocht door Frankrijk en Noord-Spanje. We hebben onze eigen “Camino" mooi uitgestippeld en opgedeeld in ritten van zo’n 100 km per dag, met 3 rustdagen tussendoor, dus we zullen ongeveer vier weken onderweg zijn.

Lees meer

Stages

05/06/2023

Het schooljaar loopt op zijn einde. Ook het voorbije schooljaar kwamen heel wat stagiairs van het werkveld “proeven” in de Walhoeve. Ze maakten op die manier kennis met onze werking en de sociale sector in de ruimere zin. Zowel in verblijf als in Vietesse en de Marbel waren er het voorbije jaar een aantal stagiairs actief en dit zowel vanuit een middelbare opleiding als vanuit een vervolgopleiding (7de jaar, HBO5, graduaat, bachelor). Volgend jaar ook stage doen in de Walhoeve? Neem contact op met Hilde Tanghe (hilde.tanghe@dewalhoeve.be) Enkele stagiairs aan het woord:

Lees meer

Snoepverkoop

05/06/2023

Tot eind juni is er onze snoepverkoop. Zakjes snoep zijn te verkrijgen via de medewerkers. De opbrengst gaat integraal naar de organisatie van een daguitstap met alle kinderen, jongeren, vrijwilligers en medewerkers op het einde van de zomervakantie. Alvast bedankt voor de steun!

Lees meer

Groene vingers

05/06/2023

Hoewel het zonnetje een beetje op zich liet wachten haalden we toch al onze groene vingers boven. Zowel in de dagbegeleidingen Vietesse en De Marbel als in het verblijf in Westvleteren.

Lees meer

Vrijwilligers

05/06/2023

Regelmatig zetten we in de rubriek Nieuws een vrijwilliger in de kijker. Hun werk is van onschatbare waarde en biedt een onmisbare aanvulling in de zorg voor de kinderen en hun gezin. Vrijwilligers zetten hun talenten in, delen hun kennis, springen bij waar nodig. Zij bieden concrete steun en hulp in de vorm van extra huiswerkbegeleiding, vervoer van en naar de vrijetijdsbesteding, een extra activiteit met één of meerdere jongeren, logistieke ondersteuning bij een kanotocht en nog zoveel meer.Elke vrijwilliger kiest zelf zijn engagement. Een paar extra handen zijn altijd welkom en elke inzet is waardevol, of het nu gaat om een eenmalige of een herhaalde hulp. De contacten met vrijwilligers zijn absoluut een meerwaarde zowel voor de kinderen en hun gezin als voor de medewerkers. We zijn hen heel dankbaar! Hilde, pedagogisch coördinator

Lees meer

Gedropt

05/06/2023

In verblijf zijn er twee jongeren van net twaalf jaar. Dat wil zeggen dat ze nu bij de ‘grote leefgroep’ horen. Om die overgang te vieren en de samenhang in de groep te vergroten gingen we te rade bij Florejan van cAnnect. Ze werden net over grens in Frankrijk gedropt en moesten samen werken om terug in België te geraken.

Lees meer
De Walhoeve logo

Nieuwe medewerkster Inne

30/03/2023

Hallo. Graag stel ik me even voor. Ik ben Inne Seynhaeve, 41 jaar, en sinds 1 januari 2023 werk ik als administratief medewerkster voor De Walhoeve. Ik sta o.a. in voor de boekhouding, volg samen met Mario de fundraising op, etc …

Lees meer

Opendeur Vietesse

30/03/2023

Op zondag 19 maart hield dagbegeleiding Vietesse te Ieper een opendeurdag naar aanleiding van dag van de zorg. Sociale partners, buren, (ex-)collega’s, (oud)jongeren,… kortom alle geïnteresseerden waren welkom om eens een kijkje te komen nemen in ons gebouw en uitleg te krijgen over wat we allemaal voor de kinderen, jongeren en hun gezinnen kunnen betekenen.

Lees meer

Vrijwilliger in de kijker

30/03/2023

Marina startte vorig jaar met vrijwilligerswerk binnen de Walhoeve. Elke week komt ze een ochtend ons logistiek team versterken. Ze helpt waar nodig.

Lees meer

Opleiding kanovaren voor cAnnect

30/03/2023

Op 20 februari nam de voltallige cAnnect ploeg van drie medewerkers en zes vrijwilligers deel aan een opleiding kanovaren waarbij vooral werd gefocust op basisveiligheid en peddeltechnieken. Deze opleiding werd trouwens gegeven door cAnnect vrijwilliger Luc die zelf intensief diverse disciplines van het kanovaren beoefent en zijn kennis en ervaring graag met ons deelt.

Lees meer

Skipret in Komen

30/03/2023

Op 21 januari werden onze jongeren getrakteerd door de mensen van Kiwanis Ieper Vlakke Land op een dagje sneeuwpret in Komen. Om te beginnen gingen ze de skilatten op en kregen ze hun eerste skiles. Dan konden de pijnlijke voetjes rusten en koude handen opwarmen bij een grote wafel met warme chocomelk! Om dan vol energie nog wat in de sneeuw te ravotten. Het was een unieke ervaring! Hartelijk dank! Siska, begeleidster leefgroep verblijf

Lees meer
De Walhoeve logo

Jongerengroep - nieuwjaarsdrink

30/03/2023

Vorig najaar had de jongerengroep het idee om een nieuwjaarsdrink te organiseren voor alle jongeren en medewerkers van de Walhoeve. Ze vroegen zelf aan Wim, onze directeur, of ze dit mochten organiseren. Na zijn ja startten ze met het organiseren van deze drink. Er werd voor een uitnodiging gezorgd en de taken werden verdeeld tussen de jongeren. De ene jongere zorgde voor de muziek, een andere voor wat decoratie,… Tijdens een online vergadering van de jongerengroep werd afgesproken wat we gingen voorzien van drankjes en hapjes. Ze kozen voor mini-pizza, worstenbroodjes, kipnuggets, … Er werd ook verse soep voorzien met heel veel balletjes (dank je wel, Ingrid!) De dag zelf werd alles klaargezet in de Schuur door de jongeren. Rond 16 u kwamen alle jongeren en medewerkers toe en genoten ze van een lekkere mocktail of ander drankje en de lekkere hapjes. Er was een fijne sfeer en er werd veel gelachen. De nieuwjaarsdrink is zeker voor herhaling vatbaar! Sofie, hoofdbegeleidster Vietesse De jongeren van de jongerengroep

Lees meer

Voordracht en nieuwjaarsreceptie

30/03/2023

Na twee jaar onderbreking kon onze traditionele voordracht eindelijk weer doorgaan. Vrijdag 20 januari was de aula van het Heilig Hartziekenhuis in Ieper “the place to be”. Dr. Marie-Anne Vanderhasselt is auteur van het recente boek ‘ouders onder hoogspanning’, over hoe stress in je gezin begrijpen en aanpakken. Zij was dit jaar onze gastspreekster.

Lees meer

Week van de vrijwilliger

30/03/2023

Tijdens de week van de vrijwilliger nodigen we traditiegetrouw onze vrijwilligers uit om hen te bedanken voor hun vrijwilligerswerk. Voor het eerst werden ze niet alleen uitgenodigd voor een hapje en een drankje in de leefgroep maar werd er ook een verrassingsactiviteit aan gekoppeld.

Lees meer

Nieuwe grasmaaier

30/03/2023

Op onze locatie in Westvleteren voeren we een gericht maaibeheer. Een groot deel gazon vormden we de voorbije jaren om naar extensief beheerd grasland waar we twee tot drie keer per jaar maaien en het maaisel afvoeren. Deze graspartijen maken deel uit van onze speel- en rustnatuur.

Lees meer

Vriendjesnamiddag

30/03/2023

Yess! Na twee jaar pauze, door ‘je-weet-wel-wat’, konden we eindelijk opnieuw onze vriendjesnamiddag organiseren. Daarbij mogen de kinderen en jongeren van Vietesse hun vriendje(s) uitnodigen voor een leuke namiddag.

Lees meer
De Walhoeve logo

Activiteitensprokkels

30/03/2023

De jaarlijkse krokusvakantie was terug een succes voor onze jongeren, een vakantie met heel veel leuke momenten zoals boerderijbezoek, glow-in-the-dark, the masked singer, cinema, …

Lees meer

Uitnodiging voordracht met aansluitend nieuwjaarsreceptie

20/12/2022

Voordracht met gastspreker prof. dr. Marie-Anne Vanderhasselt en aansluitend nieuwjaarsreceptie Vrijdag 20 januari 2023 om 20uAuditorium P.Z. Heilig Hart, Poperingseweg 16, Ieper 10 euro (betaling via overschrijving op BE24 4673 3542 1138 of cash de avond zelf) Gratis parkeren op alle parkings van P.Z. Heilig Hart. bijkomende info in de flyer hieronder

Lees meer

Vrijwilliger in de kijker

19/12/2022

Graag zetten we deze keer onze vrijwilliger Christine Deschrijver in de kijker. Christine kennen wij vooral als vroegere hoofdbegeleidster van dagbegeleiding Ieper. Nadat ze begin 2020 op pensioen ging, werd ze als vrijwilliger actief binnen De Walhoeve. Ze blijft zich inzetten binnen ons feestcomité en staat altijd klaar om een handje te helpen bij overkoepelende activiteiten (Sintfeestje, voordracht, …) Daarnaast blijft ze ook de dagbegeleiding in Ieper ondersteunen en ging ze hiervoor deze zomer verschillende keren mee op activiteit. Christine nam dus zeker het voorbije jaar een groot engagement op voor De Walhoeve en specifiek in onze dagbegeleiding in Ieper.

Lees meer

cAnnect erkend als zorgmodule

19/12/2022

cAnnect is een ervaringsgericht project, met La Trao (ondersteuningsmodule van vzw Onze Kinderen) als partner, voor jongeren en hun context waarbij de jongere samen met een contextfiguur en/of begeleider een ééndaagse of meerdaagse trektocht onderneemt per kano. Van 1 april 2021 tot 31 december 2022 wordt cAnnect voor wat de personeelsmiddelen betreft gesubsidieerd door het Departement Cultuur, Jeugd en Media als experimenteel project.

Lees meer

Opening nieuw dagcentrumgebouw Veurne

19/12/2022

Op 3 oktober 2022 trok de begeleidingsploeg van de dagbegeleiding in Veurne voor de laatste maal de voordeur in de Zwarte Nonnenstraat achter zich dicht. Dit na een volle dag gesjouw met meubels voor de container, verhuizen van de inboedel en opruimen van het oude huis. Samen met het ganse team van vzw De Walhoeve werden die dag letterlijk bergen werk verzet. Een deel van het team maakte ondertussen het nieuwe huis in de Noordburgweg klaar voor gebruik. Op het einde van de dag konden we opgelucht ademhalen en uitkijken naar de dag erna waarop we echt van start konden gaan op onze nieuwe locatie.

Lees meer

Sint

19/12/2022

Op woensdag 9 november vierden we allen samen de komst van Sint en Piet.Alle kinderen, jongeren, mama’s, papa’s, vrijwilligers, medewerkers,… werden uitgenodigd om mee te genieten van een traditionele ‘klaaskoek’ met warme chocomelk.

Lees meer

Teamdag 2022

19/12/2022

Op dinsdag 7 november hadden we teamdag! Een dag waarbij we even ons team op nummer 1 zetten om in de toekomst nog meer 'zorg-saam' aan de slag te kunnen. Starten deden we helaas met regenweer, maar door het organisatieteam kregen we gelukkig een lekker warme koffie. Daarna gingen we in groepjes op pad en deden we aan geocaching. Dat is een spelactiviteit waarbij je ergens ter wereld een zogenoemde cache (verstopplaats) moet vinden. In ons geval, in de stad Lo-Reninge. Door middel van een kaart die we kregen of de app die we gebruikten, gingen we op zoek naar onze caches. De ene keer ging dat al vlotter dan de ander, maar gelukkig kregen we af en toe een gouden tip van Lies, Eva of Manon. Eén groepje had minder geluk, want die kreeg Wim mee als raadgever en hij wist eigenlijk weinig van de verstopplekken. Gelukkig leven we in een digitale tijd en kreeg het groepje via deze weg, maar eerst met wat meer zoekwerk, ook hun gouden tips.

Lees meer
De Walhoeve logo

Nieuwe namen voor onze dagbegeleidingen Ieper en Veurne

19/12/2022

We zochten al een tijdje een nieuwe naam voor onze dagbegeleidingen.We wilden een naam die verbinding maakt met volgende waarden : speels, samen/verbonden, open, warm, positief en energiek.

Lees meer

Nieuwe website

19/09/2022

Met trots stellen we jullie graag onze nieuwe Walhoeve website www.dewalhoeve.be voor. We nodigen jullie uit om deze eens te verkennen. Vragen of opmerkingen over onze nieuwe website zijn steeds welkom via info@dewalhoeve.be We opteerden voor een visueel aantrekkelijke en dynamische website ondersteund door Liswood & Tache in Browsbox. https://www.liswood-tache.com/ De nieuwsbriefartikels zullen verder in de rubriek nieuws verschijnen. Mario, kwaliteitscoördinator

Lees meer

Take Away huisbereid stoofvlees 14 en 15 oktober 2022

19/09/2022

Lees meer

Contextavond

18/09/2022

Op donderdag 25 augustus ging onze jaarlijkse ‘context’avond door.Door de talrijke opkomst van vele ouders en gezinnen zat de sfeer meteen goed en was er een gezellige drukte.

Lees meer

Vrijwilliger in de kijker

18/09/2022

Hoi, ik ben Sara Ostyn. Ik ben sociaal verpleegkundige van opleiding en werk in de Pinker in Poperinge. Ik ga al 3 jaar mee als vrijwilligster met het jongerenkamp van vzw de Walhoeve.

Lees meer

Verhuis Veurne

18/09/2022

September ’22 zal de laatste maand worden waarin de dagbegeleiding in Veurne in de Zwarte Nonnenstraat te vinden valt. We verhuizen naar een huis in de Noordburgweg dat we vorig jaar aankochten.

Lees meer

Gezinsreis

18/09/2022

Op 16 augustus trokken we voor het tweede jaar op rij richting Humbeek (Grimbergen) om er te genieten van een vierdaags samenzijn met de gezinnen van de dagbegeleiding en het verblijf in Vleteren.

Lees meer

Daguitstap Walibi

18/09/2022

Door opnieuw een massale verkoop van de snoepzakjes konden we dit jaar terug allen op daguitstap. Onze jongerenraad stond in voor de keuze en organisatie van deze dag. Dit jaar gingen de kinderen, jongeren, medewerkers en vrijwilligers samen naar het pretpark Walibi!

Lees meer

Jongerenkamp

18/09/2022

Traditiegetrouw gaan we in juli op kamp met alle jongeren (van zowel dagbegeleidingen Ieper en Veurne als verblijf Westvleteren). Dit jaar trokken we op de Vlaamse feestdag naar de andere kant van ons land. Bocholt was dit jaar “the place to be”. Tijdens de heenrit hing er een enthousiaste, maar toch ietwat nerveuze sfeer. Voornamelijk de oudsten die in tenten gingen overnachten, hadden talloze vragen.

Lees meer

Rita met pensioen

18/09/2022

Na ongeveer 33 jaar dienst is Rita sinds 1 september ’22 met welverdiend pensioen. Dit konden we niet zomaar laten passeren!We hebben geen afscheid genomen van Rita, we hebben haar gevierd!Weggaan kan je immers beschrijven als een soort van blijven.

Lees meer
De Walhoeve logo

Save the date Take Away

06/07/2022

Na het succes van vorige jaren organiseren we ook dit jaar onze stoofvlees take-away. 14 en 15 oktober 2022.

Lees meer

Planckendael

06/07/2022

Op zaterdag 4 juni mochten we op uitnodiging van Fifty-One Club Ieper met z’n allen een dagje naar Planckendael! Heel wat vrijwilligers van deze organisatie maakten deze prachtige dag voor ons mogelijk. En wat hebben we genoten!

Lees meer

Moederdag

06/07/2022

Moederdag was weer een feest! Want onze jongeren uit de dagbegeleiding Veurne hadden zich enorm uitgesloofd om het allerbeste dessertbuffet te presenteren aan hun mama’s. Vooraf hadden ze tijdens een brainstormsessie samen een lijstje opgesteld met allerlei lekkers. De taken werden onderling verdeeld en de koksschorten werden uitgehaald.

Lees meer

Vrijwilliger in de kijker

06/07/2022

In deze nieuwsbrief willen we graag vrijwilliger Hugo in de kijker zetten. Hij reageerde op een van onze allereerste oproepen om vrijwilliger te worden binnen De Walhoeve.

Lees meer

Nieuwe gespreksruimte

06/07/2022

In 2015 brachten we administratieve ruimtes, burelen en vergaderzalen onder in een nieuwbouw. Hierdoor werd een vroeger vergaderlokaal/bureelruimte met afzonderlijk toilet minder gebruikt.

Lees meer

Kriebelgras

06/07/2022

Het is volop zomer en we genieten van de speel- en rustnatuur. De partijen grasland werden gemaaid en het gedroogde gras werd op een hooiruiter gestapeld.

Lees meer
De Walhoeve logo

Jaarverslag 2021

06/07/2022

Met trots stellen we u ons jaarverslag van 2021 voor. Zoals u ongetwijfeld zult lezen, was het alweer een heel boeiend jaar voor vzw De Walhoeve. Gevestigde waarden zoals onze gezinsreis en het jongerenkamp, stonden uiteraard weer op de agenda. Ook al was het weer in 2021 een beetje een spelbreker, toch slaagden onze medewerkers en vrijwilligers erin om er ook nu weer een onvergetelijke editie van te maken. De zoektocht naar de identiteit van onze voorziening en de bijhorende nieuwe missie en visie kende in 2021 een versnelling. In deze zoektocht werden zowel medewerkers, onze jongeren en gezinnen, partnerorganisaties en verwijzende instanties betrokken. Dit zorgde voor een intensief proces dat de nodige tijd vergde. In 2022 rondden we dit traject af. Daarnaast werd ons experimenteel project cAnnect verder uitgediept en draaide dit in 2021 op volle toeren met heel wat succesvolle ervaringsgerichte trajecten. Een hoogtepunt was het bezoek van subsidiërend minister van Jeugd Benjamin Dalle die ruim de tijd nam om kennis te maken met medewerkers, vrijwilligers en deelnemers aan ons project en zich waagde aan een kanotocht op de IJzer. Tenslotte wil ik in dit voorwoord van de gelegenheid gebruik maken om al onze vrijwilligers nog eens te bedanken. Zoals jullie in vorige jaarverslagen reeds konden lezen, hebben we een vrijwilligerswerking uitgebouwd die onze dagdagelijkse werking mee ondersteunt. Ondertussen tellen we bijna evenveel vrijwilligers als er medewerkers zijn.Onze vrijwilligers zijn niet alleen steunfiguren geworden voor onze kinderen en jongeren maar zorgen er o.a. mee voor dat hobby’s buiten de voorziening voor al onze kinderen mogelijk zijn. Zij helpen bij het huiswerk, varen mee met de kano, bezorgen onze kinderen een leuke tijd… . Bewondering voor zoveel zorg en engagement is hier op zijn plaats. Via deze link vinden jullie het jaarverslag.

Lees meer

Feestje met visie !

06/07/2022

Vrijdagavond 17 juni kwamen alle jongeren en begeleiders samen in Vleteren om de nieuwe visie en missie boven de doopvont te houden.De weergoden waren ons gunstig gezind! Onder een stralende zomerzon gaf Wim een korte duiding waarvoor missie en visie staan en hoe deze tot stand zijn gekomen. De inbreng van jongeren, ouders en andere betrokkenen zijn hierbij zeer belangrijk geweest. Centraal staat het zorg-saam begeleiden en ondersteunen in een warme en positieve omgeving.

Lees meer
De Walhoeve logo

Vrijwilligersbijeenkomst

17/05/2022

Sinds enige jaren kunnen wij rekenen op de inzet van heel wat vrijwilligers. Zij bieden concrete steun en hulp in de vorm van extra huiswerkbegeleiding, vervoer van en naar de vrijetijdsbesteding, een extra activiteit, logistieke ondersteuning bij een kanotocht en nog zoveel meer. Dat dit een belangrijk meerwaarde is, hoeven we eigenlijk niet uit te leggen. Naast de hulp op zich, verbetert het individueel contact zeker de levenskwaliteit van de kinderen en jongeren!

Lees meer

Sprokkels uit de paasvakantie

17/05/2022

Twee weken even op adem komen en ontspannen met allerlei leuke activiteiten. Deze vakantie deden onze jongeren mee aan The Masked Singer Walhoeve edition! Daarbij ontworpen ze een eigen masker en werd hun act gefilmd. Onder andere Miss Carnaval, Mini Kat en San Juan zetten een prachtige performance neer! Ik zit vol spanning te wachten om te weten te komen welke fantastische artiesten achter deze creatieve maskers zitten…

Lees meer

Resssoor

17/05/2022

RESSSOOR is een project van vzw De Walhoeve om de weerbaarheid van jongeren te verhogen. We vertrekken van de beproefde opleiding Aandacht in Actie van vzw Arktos voor de kinderen en jongeren die we begeleiden. Twee medewerkers volgen een vorming in het hanteren van deze methodiek. We gebruiken de opgedane kennis en ervaring om weerbaarheidstraining duurzaam te verankeren in onze werking en in te zetten voor een ruime doelgroep van kinderen en jongeren tot 18 jaar.

Lees meer

cAnnect nocturne en aankoop materiaal

17/05/2022

cAnnect is een ervaringsgericht project voor jongeren en hun context waarbij de jongere samen met een contextfiguur en/of begeleider een ééndaagse of meerdaagse trektocht onderneemt per kano (meer info op www.cAnnect.be).

Lees meer

Kriebelgras

17/05/2022

Waar vorig jaar de éénjarige planten zoals Grote klaproos, Gele Ganzebloem, Korenbloem en Bolderik bloeiden is het nu de beurt aan de tweejarige en meerjarige soorten. Zo genoten we afgelopen weken van een veld vol Gewone margriet en Dagkoekoeksbloem.

Lees meer
De Walhoeve logo

Snoepverkoop

17/05/2022

Tot eind juni is er onze snoepverkoop. Zakjes snoep zijn te verkrijgen via de medewerkers. Alvast bedankt voor de steun!

Lees meer

Bezoek Kiwanis La Joconde

20/01/2022

VZW De Walhoeve uit Vleteren, een organisatie in de jeugdzorg, was in 2020 één van de laureaten van de oproep Natuur in je Buurt en realiseerde met de verkregen middelen (75% van de projectkost) en de steun van Kiwanis La Joconde op hun terrein in Westvleteren de omvorming van ruim 2000 m² gazon tot speel- en rustnatuur. Kiwanis damesclub Bachten de Kupe La Joconde schonk een deel van de opbrengst van de verkoop van hun apero-boxen (met Pasen), als financiële bijdrage in het project.

Lees meer

Zonnepanelen

20/01/2022

Met de steun van BESIX Foundation investeerden we recent in de plaatsing van zonnepanelen en een thuisbatterij op onze site in Westvleteren. De zonnepanelen werden op het dak van het vroegere schuurgebouw geplaatst en zorgen voor de helft van onze benodigde stroom. De batterij staat in voor een tijdelijke opslag van eventuele overproductie om deze later op de dag of in de avond te gebruiken. Bovendien zal de batterij ook helpen om piekbelasting te vermijden.

Lees meer

Vrijwilliger in de kijker

20/01/2022

In de Walhoeve komen een aantal vrijwilligers die ons ondersteunen in onze werking. Graag laten we u kennismaken met Nicole. Nicole is een gepensioneerde leerkracht economie en geëngageerde oma van twee meisjes. Ze startte eind 2019 in de Walhoeve als vrijwilligster.

Lees meer

Walhoevefeesten 2021 - stoofvlees met frietjes

20/01/2022

Voor het tweede jaar op rij vond in het 3de weekend van oktober onze take-away plaats. Ons feestcomité ging met veel liefde aan de slag en bereidde meer dan 400 porties stoofvlees met de echte trappist van Westvleteren die samen als pakket werden verkocht met sla/appelmoes en frietjes. Alweer een heel gesmaakte versie van onze Walhoevefeesten, volledig corona proof! Bedankt aan iedereen die ons steunde. Sofie, hoofdbegeleidster dagbegeleiding Ieper

Lees meer

Activiteiten kerstvakantie

20/01/2022

Activiteiten kerstvakantie verblijf. De kerstvakantie in verblijf zat boordevol leuke activiteiten.De kinderen en jongeren keken uit naar drie (!) weken ontspanning en plezier! Tijdens de eerste week werd er in de voormiddag nog wat gewerkt voor school. De rest van de vakantie stond in het teken van ontspanning. We begonnen rustig met een filmnamiddag waarbij popcorn niet mocht ontbreken.Ook hadden we nog schaatsen, wandelen, sneeuwballen knutselen en een echte wellness-dag op de planning staan. Op kerstavond werd de leefgroep feestelijk versierd en aten we lekkere hapjes met een glaasje kinderchampagne. We genoten met volle teugen van de weinige zonnestralen, zo konden we onze batterijen opladen om daarna met goede moed het nieuwe jaar te starten. Op puppybezoek, frietkotje spelen, gaan zwemmen,.. Kortom: De vakantie meer dan geslaagd! Manon, begeleidster verblijf

Lees meer

cAnnect experimenteel project verlengd

20/01/2022

cAnnect is een ervaringsgericht project voor jongeren en hun context waarbij de jongere samen met een contextfiguur en/of begeleider een ééndaagse of meerdaagse trektocht onderneemt per kano. Eind augustus 2021 dienden vzw De Walhoeve en projectpartner La Trao bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media een aanvraag in voor de verlenging van cAnnect als experimenteel project. Een adviescommissie beoordeelde onze aanvraag en na gunstig advies besliste minister Benjamin Dalle om cAnnect een bijkomend jaar als experimenteel project financieel te ondersteunen.

Lees meer

Start nieuwe schooljaar

27/09/2021

Na een goedgevulde grote vakantie vol ontspanning en plezier kwam 1 september steeds dichterbij. Nieuwe juffen, klasgenootjes terugzien en voor sommigen een nieuwe school.

Lees meer

Gezinsreis en contextmomenten

27/09/2021

Gezinsreis. Van 16 tot en met 19 augustus gingen we op ‘gezins’reis.Het woord zegt het zelf: even op reis met een aantal gezinnen van de dagbegeleiding Ieper en Veurne en onze afdeling verblijf. Dit jaar trokken we richting Grimbergen, meer bepaald naar Humbeek.

Lees meer

Groepskamp

27/09/2021

Traditiegetrouw gaan we in juli op kamp met alle jongeren (van zowel dagbegeleidingen Ieper en Veurne als verblijf Westvleteren). Dit jaar reden we op maandag 12 juli richting Arendonk met jongeren, begeleiders en vrijwilligers. We logeerden in een ruime kampplaats met voldoende plek voor iedereen. Zowel de jongste groep (met kinderen tot en met 8 jaar) als de oudste groep (vanaf 9 jaar) verkende de kampplaats en/of de omgeving de dag van aankomst.

Lees meer

Kriebelgras

27/09/2021

De speel- en rustnatuur volgt intussen het ritme van de seizoenen. De éénjarige planten die in juli en augustus uitbundig bloeiden, stonden sedert september in zaad.

Lees meer

Aankoop nieuw gebouw dagbegeleiding Veurne

27/09/2021

Na even zoeken hebben we de ideale woning gevonden voor Dagbegeleiding Veurne, een vrijstaand ruim huis met een leuke tuin en garage. Ook de ligging is ideaal, een rustige residentiële woonwijk dicht bij het sportpark en het centrum van Veurne.

Lees meer

Bezoek van minister Benjamin Dalle

27/09/2021

Op 20 augustus 2021 bezocht minister Benjamin Dalle ons project cAnnect. cAnnect is een ervaringsgericht project voor jongeren en hun context waarbij de jongere samen met een contextfiguur en/of begeleider een ééndaagse of meerdaagse trektocht onderneemt per kano.

Lees meer

Staptocht

27/09/2021

Begin deze zomer ging ik (begeleidster verblijf) samen met een van onze jongeren een uitdaging aan. Deelnemen aan een driedaagse staptocht mét paarden in Heuvelland.

Lees meer

Zomeren

24/06/2021

We schrijven dit woordje onder een stralende lentezon die ons doet dromen van een mooie zomer.

Lees meer
De Walhoeve logo

Jaarverslag 2020

24/06/2021

De opmaak van het jaarverslag is voor ons traditiegetrouw het moment om eens stil te staan bij het voorbije werkjaar. U zal bij het lezen van dit verslag termen en begrippen tegenkomen die we bij het begin van het werkjaar niet kenden, laat staan al ooit van gehoord hadden. De wereld was namelijk het grootste gedeelte van 2020 in de greep van het Coronavirus.

Lees meer

Positieve Heroriëntering

24/06/2021

Eind april had ik het geluk de opleiding Positieve Heroriëntering (PH) te kunnen en te mogen volgen die werd gegeven door Ligand, onderdeel van Oranjehuis. Deze methodiek wordt voornamelijk gebruikt bij gezinnen waar het samenleven (al dan niet tijdelijk) zeer moeilijk verloopt. Bij PH draait het voornamelijk om zaken in beweging kunnen zetten, te leren en durven kijken naar jezelf, wat heb jezelf nodig om terug vooruit te kunnen om terug in beweging te geraken. De opleiding zette letterlijk een heleboel zaken in beweging bij mezelf. Zowel in mijn contextbegeleidingen als bij mezelf als persoon.

Lees meer

Ervaringen cAnnect

24/06/2021

De eerste 6 weken van ons project zijn voorbij gevlogen. In mei hebben we vooral ingezet op bekendmaking van het project. We stuurden mails naar verschillende instanties in West-Vlaanderen en daarbuiten. We deden enkele online infomomenten waarbij we kort het project uitlegden aan tal van geïnteresseerden.

Lees meer

Kriebelgras

24/06/2021

In april voerden we een aantal werken uit op onze locatie in Westvleteren voor de aanleg van ca. 2000 m2 speel- en rustnatuur.

Lees meer
De Walhoeve logo

Acties en schenkingen

24/06/2021

Op donderdag 6/05 ontvingen we 22 nieuwe stoelen voor onze dagbegeleiding te Ieper. Deze werden ons geschonken door Zonta Ieper. Vrijdag 11/06 vond er een persmomentje plaats. Twee leden van Zonta Ieper brachten een bezoekje aan de werking en kwamen langs om de stoelen te bewonderen. Deze schenking kwam er mede door de verkoop van een “take away” Valentijnsmaaltijd, bereid door het restaurant de Stenen Haene te Ieper.

Lees meer

Nieuws uit Dagbegeleiding Ieper

21/06/2021

Dagbegeleiding Ieper kreeg 22 nieuwe stoelen gesponsord door ZONTA Ieper. Deze stoelen kregen een plekje in onze eetruimte waar we dagelijks eten met onze jongeren. Daarnaast gebruiken we ze ook in onze living waar onze jongeren spelletjes spelen. Ook op de 1ste verdieping worden deze gebruikt in het studielokaal.

Lees meer

cAnnect

24/02/2021

Het zijn boeiende en spannende tijden voor ons project cAnnect waarin we het kanovaren gebruiken als middel tot verbinding. De naam is trouwens een samentrekking van “canoe” en “connect”. Het is de bedoeling om jongeren al dan niet samen met andere mensen uit hun leefomgeving (terug) te laten verbinden met zichzelf, met waarden, met ideeën, met verlangens, met dromen, met mensen, de buurt…

Lees meer

Acties en schenkingen

24/02/2021

De Ronde Tafel De Panne, een internationale serviceclub, organiseerde op Valentijnszondag 14/02/2021 de verkoop van een rijk gevulde “Love Bites” ontbijtbox. De ontbijtmand zat vol overheerlijke streekproducten aangeboden door lokale partners.

Lees meer

VIPA goedkeuring

24/02/2021

Eind 2020 dienden we bij het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) een aanvraagdossier in voor verschillende projecten die bijdragen aan het voorkomen van agressie. Onze aanvraag werd goedgekeurd waardoor we voor deze projecten een subsidie ontvangen. Door het werven van de resterende middelen hopen we onder andere volgende projecten voor de kinderen en jongeren te kunnen realiseren:

Lees meer

Dankwoord

24/02/2021

Beste lezer, Wanneer ik dit schrijf, zijn we 18 februari 2021. Al bijna een klein jaar wordt ons doen en laten in kleinere of grotere mate bepaald door de aanwezigheid van een ambetant beestje, het Corona-virus. Nu de vaccinaties (langzaam) op gang beginnen komen, mogen we stilaan terug beginnen dromen van een terugkeer naar ons normale leven. Opnieuw onbezorgd in contact mogen komen met anderen, vrienden en familie een dikke knuffel mogen geven, … we verlangen er allemaal naar!

Lees meer

Klimaat

24/02/2021

In 2019 werd een energiescan uitgevoerd door VIPA en het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) voor de gebouwen op onze locatie in Westvleteren. Hierbij onderzochten ze op welke manier we onze gebouwen energie-efficiënter kunnen maken.

Lees meer

Alternatief personeelsetentje

24/02/2021

Traditiegetrouw vindt de laatste vrijdag van januari ons nieuwjaarsetentje plaats voor alle medewerkers en leden van de Raad van Bestuur. Dit jaar kon dit om de alomgekende reden niet doorgaan.

Lees meer

Sint

17/12/2020

Ons Sint Maartenfeestje kon dit jaar wegens corona niet doorgaan… Maar natuurlijk was Sint Maarten ons niet vergeten!

Lees meer

Bouwwerken

17/12/2020

Als sluitstuk van de renovatiewerken die afgelopen jaren op onze locatie in Westvleteren werden uitgevoerd, werkten we afgelopen maanden verder aan de buiteninrichting. De ruwbouwfase van deze werken door de aannemer is nu achter de rug. We staan zelf verder in voor de afwerking.

Lees meer

Schenkingen

17/12/2020

Dit jaar mochten we opboksen tegen een onmenselijk zwaar jaar waarin de Corona pandemie een zwarte streep trok door heel wat activiteiten, kampen, en fysieke contacten van onze jongeren met hun ouders en context. Een serieuze uitdaging voor alle betrokken partijen binnen onze voorziening. Maar tegelijk voelen we de warmte, genegenheid en steun van talrijke organisaties, serviceclubs en lokale betrokkenen, die ons een hart onder de riem willen steken.

Lees meer

Boompjes planten

17/12/2020

Samen met de jongeren hebben we bomen aangeplant bij de nieuwe speelheuvel. Ze vonden het leuk om te leren hoe dit moest en luisterden heel aandachtig naar de aanwijzingen van Mario en Pedro.

Lees meer

Werking in tijden van corona

18/06/2020

Zoals u ongetwijfeld zult merken, staat deze nieuwsbrief bijna volledig in het teken van het Coronavirus. We kunnen er namelijk niet omheen. Het Covid-19 virus bepaalde de voorbije 10 weken het reilen en zeilen binnen De Walhoeve. Onze Dagbegeleidingen in Ieper en Veurne moesten noodgedwongen de deuren sluiten en vooral via digitale weg hun begeleiding verder zetten. Waar voorheen het accent lag op een warm en persoonlijk contact, probeerden de begeleiders via schermen en telefoons zo goed als mogelijk het contact met de kinderen en gezinnen warm te houden. De kinderen en jongeren uit Verblijf gingen verplicht bijna 10 weken in lockdown. M.a.w. niemand behalve de medewerkers mocht het domein betreden of verlaten. Mondmaskers, handen wassen, temperatuur nemen, lokalen en materialen ontsmetten… werden dagelijkse realiteit en blijven dit wel nog even. Ondertussen zijn we aan de terugkeer begonnen naar een normale werking. Al blijven we op onze hoede voor mogelijke besmettingen. Maar we kunnen terug al een beetje meer adem halen, figuurlijk dan. Het contact met kinderen en ouders wordt terug intenser.

Lees meer

Nieuw project: Let’s get digital !

18/06/2020

Eind april gingen wij met zes studenten uit het sociaal-agogisch studiegebied aan de hogeschool VIVES te Kortrijk van start met onze bachelorproef. Hét sluitstuk van onze opleiding. Vanuit vzw Kompani kwam de vraag om een tool te ontwikkelen die de dialoog over digitaal en sociaal mediagebruik binnen de Bijzondere Jeugdzorg tussen kinderen, jongeren, de begeleiders en de context op gang brengt.

Lees meer

Corona ervaringen in dagbegeleiding

18/06/2020

Getuigenis van een mama. Dit waren en zijn nog steeds moeilijke tijden. Maar het dagcentrum heeft dit enorm goed gedaan, wij hadden nooit het gevoel dat we er alleen voor stonden. In het begin mochten de kinderen niet gaan maar onze gezinsbegeleidster deed echt haar best om te videobellen. En ze zette ook uitdagingen online die de kinderen moesten uitvoeren, elke dag iets nieuws en tof. De kinderen keken daar altijd naar uit. Ze kwam ook regelmatig tuingesprekken voeren om te horen hoe het ging en als er iets was, waren ze altijd telefonisch bereikbaar. Na een tijdje als het weer toegelaten was mocht ieder op zijn beurt met vaste dagen in een eigen bubbel terug voor een paar uren naar het dagcentrum. Dat vonden de kindjes ook fijn dan waren ze nog eens uit huis. Vanaf nu mogen ze weer normaal gaan zoals vroeger met de nodige maatregelen natuurlijk. Het dagcentrum heeft er altijd voor gezorgd dat alles goed en met de nodige steun verliep. Met een grote dank daarvoor, het zijn topbegeleiders !!!!!!!!!

Lees meer

Corona ervaringen in verblijf

18/06/2020

Getuigenis van een jongere in verblijf. Hoe ik het vond tijdens het Corona lock-down. In het begin was alles zo raar. Alles ging dicht en dat was eigenlijk best wel eng. Ik die mijn familie voor het eerst terug moest missen, ik vond dat echt niet tof echt! Ik heb zo veel mensen gemist, je kunt niets doen voor anderen je bent ver van alles en je maakt in het beginnen niet zo veel mee, maar na 2 weken was het al saai je verveelde je overdag omdat je niet naar de buiten wereld mag gaan je voelt je dan niet zo goed omdat je niet weg mag. Alle scholen gingen dicht… mijn reactie was eerst yeayy geen school maar na 2 weken miste ik school al gewoon de manier waarop op school heb je je vrienden en kan je eens dom doen en eens lachen om iets doms, hier kan je dat niet.

Lees meer
De Walhoeve logo

Gezinskamp

18/11/2019

De voorlaatste week van de grote vakantie zijn we naar Hechtel-Eksel geweest op gezinskamp.Het gezinskamp is iets waar alle gezinnen vanuit de dagbegeleiding en vanuit het verblijf kunnen aan deelnemen. Dit jaar waren we met 45 personen, waaronder vier begeleiders. Het was een grote groep, maar de sfeer zat heel goed. De gezinnen die wilden hadden de mogelijkheid om in tenten te slapen, de anderen hadden elk een kamer voor hun gezin in het kamphuis. Het kamp duurde vier dagen, de dagen vlogen voorbij. We hebben twee uitstappen gedaan. De ene dag zijn we naar Be-mine geweest. Een echte aanrader, voor elk wat wils met een grote avonturenberg. De andere dag zijn we naar een opluchtzwembad geweest. Met het stralende weer was dit meer dan een geslaagde activiteit. De laatste avond hebben we afgesloten met een barbecue en een kampvuur.Het was een heel geslaagd kamp. Er was een heel ontspannen sfeer, een echt vakantiegevoel. Op naar het volgende gezinskamp! Dit kamp was mogelijk mede door de steun van Ronde Tafel De Panne.

Lees meer

Jongerenkamp

03/10/2019

De eerste week van juli zijn we op jongerenkamp geweest. Dit samen met de jongeren van het verblijf en de twee dagcentra. Samen met twintig jongeren, drie vaste begeleiders en twee vrijwilligers hebben we er een fantastische week van gemaakt.

Lees meer

Kiwanis Sail 2019

03/10/2019

Op zondag 25 augustus 2019 werd de Walhoeve hartelijk onthaald en begeleid door de medewerkers van Kiwanis Ieper. Alles stond in teken van onze jongeren, hun intentie was om onze kinderen een gratis en onvergetelijke dag te bezorgen.

Lees meer
De Walhoeve logo

Daguitstap Bellewaerde

03/10/2019

Na een geslaagde 2de editie van onze snoepverkoop ten voordele van onze werking organiseerden we opnieuw een daguitstap op maat van al onze jongeren. In de bewonersvergaderingen kozen de jongeren voor een bezoek aan een pretpark. Eind augustus gingen we dan ook samen met alle jongeren en medewerkers op daguitstap naar pretpark “Bellewaerde” Het werd een stralende dag met niet alleen een stralende zon maar ook veel stralende gezichtjes! Zowel jong als oud genoten van alle attracties, van de prachtige groene omgeving en van de dieren in Bellewaerde. ’s Middags spraken we af om samen lekkere pistolets te eten en om een groepsfoto te nemen waarna we de rest van het park verkenden. In de namiddag werden onze jongeren nog verrast met een ijsje of een Slush Puppie. Omstreeks 17 u keerden we moe maar nagenietend van alle attracties terug huiswaarts. Heel erg bedankt aan iedereen die ons steunde door het kopen van een zakje snoep! Door jullie bijdrage konden we samen met al onze jongeren deze daguitstap maken! Sofie

Lees meer

Aanwinsten

03/10/2019

De jongeren van de dagbegeleiding in Veurne droomden van een trampoline in de stadstuin van het dagcentrum. Dankzij de steun van Cera genieten ze nu van dat zwevende gevoel bij het springen.

Lees meer

Uitnodiging Walhoevefeesten

03/10/2019

Lees meer

Kleuterkamp

03/10/2019

Dit jaar werd er voor de kleuters en kinderen van het eerste en tweede leerjaar verblijf een kleuterkamp georganiseerd. De kinderen werden ondergedompeld in de superheldenwereld. Op maandagmorgen vonden de begeleiders een brief in De Walhoeve, geschreven door de superhelden. Op de brief stond dat de superhelden in paniek waren, want Gehaktman had alle krachten van de superhelden gestolen! De kleuters moesten de superhelden helpen om gehaktman te verslaan!

Lees meer

Walhoevefeesten 2019

09/09/2019

Lees meer

Snoepverkoop

25/04/2019

Lees meer

Fin de saison - Be there !!

08/04/2019

Lees meer

Schaatsactiviteit

18/02/2019

In de Kerstvakantie is het de traditie om met de jongeren van de dagbegeleiding in Veurne te gaan schaatsen. Met twee begeleiders en zeven jongeren trokken we op 26 december naar de schaatspiste op de markt van Veurne.

Lees meer
De Walhoeve logo

Bottom-up kwaliteitszorg

18/02/2019

Recent ontvingen we Dr. Bart Libbrecht van Vialogos om zijn visie op bottom-up kwaliteitszorg te leren kennen. Bart Libbrecht promoveerde in 2016 tot doctor in de wijsbegeerte met zijn proefschrift “Complexe problemen aanpakken. Een epistemologische theorie en praktijkmodel voor transdisciplinaire samenwerkingsverbanden”. De kennis die Bart verzamelde in het kader van zijn academisch onderzoek in combinatie met zijn ervaringen als hulpverlener leidde onder andere tot het boek “Gedeelde zorg, Veerkrachtige netwerken, overbodige hulpverlening” waarvan Bart mede-auteur is.

Lees meer
De Walhoeve logo

Smart tv voor de leefgroep

18/02/2019

We kregen van het personeelscomité van CCV Belgium een smart-tv en een dvd-speler cadeau. Onze televisie voor de oudste jongeren was dringend aan vervanging toe. En we hadden nog geen dvd-speler om dvd’s te kunnen afspelen voor onze kleintjes. De geschenken van CCV Belgium uit Ieper waren dan ook meer dan welkom.

Lees meer

Bakfiets

18/02/2019

We begeleiden steeds meer jongere kinderen onder wie ook heel wat peuters en kleuters. Dit beperkte tot voor kort de mogelijkheden om verplaatsingen per fiets te doen. Met de steun van Cera was het mogelijk om een elektrisch ondersteunde bakfiets aan te schaffen.

Lees meer

Kerstcadeautjes

18/02/2019

Met Kerstmis 2018 organiseerde de serviceclub Soroptimisten van Ieper een warme actie voor het goede doel. Onze voorziening kon meegenieten. De leden van de serviceclub bezorgden een gepast kerstcadeautje met een originele kerstboodschap aan alle jongeren van onze voorziening.

Lees meer
De Walhoeve logo

Vorming Nieuwe autoriteit

18/02/2019

In deze tweedaagse opleiding hebben we de evolutie van autoritaire naar anti- autoritaire opvoeding doorlopen. We leerden kennis maken met een nieuwe kijk op gezag. Kenmerkend hiervoor is dat het belangrijk is dat iemand aanwezig blijft, dat de situatie niet escaleert en dat je je handelen zelf bepaalt. We leerden een nieuwe basishouding kennen waar kinderen aan het roer zitten van een bootje met een hele toekomst voor zich. Het kind bepaalt zelf de richting waarheen hij wil varen, maar dit steeds in verbondenheid met de volwassene die het touw in handen heeft. De volwassene is het anker van de boot die altijd aanwezig blijft. Hij bepaalt de lengte van het touw. Het touw is de relatie tussen het kind en de volwassene. In onze relatie met het kind bieden we een veilig kader waar het kind kan groeien, experimenteren, fouten maken en leren. We leerden onder andere om “het ijzer te smeden als het koud is”. Dit om escalaties te voorkomen. Het is van belang dat je je niet laat meeslepen en dat je je reactie uitstelt. Indien het conflict toch escaleert kan er met herstel gewerkt worden. Herstel kan bijvoorbeeld zijn dat de jongere een tekening maakt voor de persoon bij wie het conflict plaats vond. Wat we blijven meenemen als hulpverlener is dat wij als anker standvastig zijn. We blijven dit ook bij een woelige zee. Wij wijken niet en blijven een ankerpunt voor de jongere. Toch blijft de jongere aan het roer en kiest hij zijn eigen richting.

Lees meer
De Walhoeve logo

Nieuwe jaar ingezet

18/02/2019

Het nieuwe jaar 2019 werd geamuseerd ingezet op vrijdag 18 januari 2019 met onze traditionele voordracht, die doorging in het auditorium van het psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart te Ieper. Kinderrechtencommissaris (nog voor even) Bruno Vanobbergen kwam spreken over “Hoe rekbaar is het kind?”.

Lees meer

Yoga For Life

22/11/2018

Lees meer
De Walhoeve logo

Jongerenkamp 2018

11/09/2018

Van 6 tot 11 augustus gingen 26 jongeren (zowel van verblijf als beide dagcentra) en een team van begeleiders op groepskamp. Op maandag vertrokken we vanuit Westvleteren naar een vakantieverblijf op het domein van Dominiek Savio in Gits. De oudsten gingen samen met begeleider Pieter met de fiets! Op dinsdag was het snikheet en genoten de kleintjes van een plons in het Olympiazwembad te Brugge. De oudsten trokken naar het Klein Strand in Jabbeke. De rest van de week was het gelukkig wat minder warm! We maakten nog twee daguitstappen. We gingen naar de Brielmeersen in Deinze en op vrijdag trokken we met zijn allen naar het Boudewijn Seapark. Een van de jongeren mocht er zelfs in het bootje bij de dolfijnen en kreeg de kans om de dolfijnen te aaien! Een ervaring om nooit te vergeten! Deze leuke dag sloten we af in de Mac Donalds! Moe maar voldaan keerden we op zaterdag terug!

Lees meer
De Walhoeve logo

Super aanwinsten

11/09/2018

In de laatste week van het schooljaar stond onze kinderen een grote verrassing te wachten toen ze terugkwamen van school. In de tuin stond namelijk een nieuwe reuzentrampoline!

Lees meer
De Walhoeve logo

Contextavond

11/09/2018

Op donderdagavond 30 augustus nodigden we alle kinderen en jongeren en hun gezin uit voor een terugblik op de voorbije vakantie. De medewerkers zorgden voor een springkasteel, een drankje en lekkere barbecueworsten. We toverden de schuur om tot een heuse cinema waar we foto’s van al onze zomeractiviteiten projecteerden. Kortom, de ideale ingrediënten om bij een gezellig samenzijn deze leuke vakantie af te sluiten.

Lees meer

Walhoevefeesten 2018

11/09/2018

Lees meer

Daguitstap Pairi Daiza

11/09/2018

In de lente hielden we met succes een snoepverkoop ten voordele van onze werking. Uiteindelijk verkochten we zo’n 800 zakjes snoep. Met de opbrengst organiseerden we zoals vooraf werd afgesproken een daguitstap op maat van al onze jongeren.

Lees meer
De Walhoeve logo

Gezinskamp 2018

11/09/2018

Deze zomer gingen we opnieuw op een vierdaagse vakantie met alle geïnteresseerde gezinnen uit de Walhoeve. De voorlaatste week van de vakantie kwamen we met negen gezinnen aan in het zonovergoten Jeugd- en vakantiecentrum in Hechtel-Eksel. Een gezellig vakantiehuisje in een leuk speelbos was voor vier dagen bevolkt met lachende gezichten. Sommige gezinnen kozen voor nog meer uitdaging door in een tent te slapen naast het vakantiehuis. De vier dagen zaten vol activiteiten en dit zowel in groep of per gezin. Zo speelden we een groot bosspel, gingen we zwemmen naar een recreatie-bad en bezochten we het familiepark ‘t Fonteintje. In deze vakantie leerden we, naast plezier maken, ook samenwerken met elkaar. Koken, afwassen en opruimen verliepen op een aangename manier. We sloten de week af met een barbecue en een kampvuur. Bij het kampvuur toonden de jongeren hun talenten in een show vol dans en muziek.

Lees meer
De Walhoeve logo

Nieuwe directeur

24/05/2018

Via deze nieuwsbrief wil ik van de gelegenheid gebruik maken om mezelf even aan u voor te stellen. Ik ben Wim Hove en sedert 16 april aan de slag als algemeen directeur in vzw De Walhoeve.

Lees meer

Week tegen pesten

24/05/2018

Ook het dagcentrum Ieper deed mee aan de week tegen pesten. Naast een bewonersvergadering rond pesten hadden we ook een vriendjesnamiddag waarbij de jongeren een vriendje of vriendinnetje mochten uitnodigen in het dagcentrum.

Lees meer

Kippen

24/05/2018

Rond pasen kregen we 4 kuikentjes die de jongeren samen met de medewerkers met veel zorg opkweekten tot jonge kippen. Intussen werd een kippenren met uitloop geconstrueerd samen met een knus kippenhok.

Lees meer
De Walhoeve logo

Nieuwe contextbegeleidster

24/05/2018

Hallo, Ik ben Eva Dael. Sinds maandag 21 mei ben ik gestart als contextbegeleider voor de dagcentra van De Walhoeve. Het is voor mij een volledig nieuwe uitdaging die ik met veel plezier wil aangaan.

Lees meer

Snoepverkoop

24/05/2018

Lees meer

Raspberry Pi

24/05/2018

Begin dit jaar experimenteerden enkele jongeren uit de leefgroep met het gebruik van de Raspberry Pi, een kleine computer die heel wat toepassingen kent in het gebruik voor de aansturing van externe systemen. De Raspberry Pi heeft de grootte van een bankkaart en beschikt onder andere over 1GB RAM, draadloos internet, bluetooth, 4 USB poorten, een HDMI aansluiting en aansluitingen om tal van externe zaken als sensoren, motoren, ledlampen, … aan te sluiten. Heel bijzonder is ook de prijs: ca. 37 euro voor de raspberry zelf (met voeding en geheugenkaartje kom je in de buurt van 60 euro).

Lees meer
De Walhoeve logo

400 BLOWS

De Walhoeve is steeds op zoek naar mogelijkheden voor de integratie van jongeren uit de Bijzondere Jeugdzorg in de maatschappij. Wie niet rechtstreeks te maken heeft met de Bijzondere Jeugdzorg heeft vaak weinig voeling met de sector. Misverstanden en onbegrip zijn daarvan niet zelden het resultaat. 400 BLOWS vormt een middel en katalysator om de problematiek en de werking van de Bijzondere Jeugdzorg bespreekbaar te maken en een plaats geven in de maatschappij. 400 BLOWS is een kunstwerk bestaande uit een video, een reeks fotogrammen en een bijhorende publicatie. De video werd niet opgevat als documentaire maar als een artistieke creatie die een emotie en beweging vertolkt. Er werd een scène gemaakt van een jongere die door het prachtige landschap van De Moeren richting zee loopt. ‘Er is een complexe energie die vrijkomt bij een rennende figuur in een landschap. Tegelijk lijkt de figuur zich te onttrekken aan zijn omgeving en tegelijk lijkt hij er in op te gaan. Het is rust en onrust tegelijk maar het is bovenal symptoom van of verlangen naar vrijheid en innerlijke sterkte’, aldus de kunstenares Anouk De Clercq. De film is hier te bekijken. Een strook van beelden zoals fotogrammen van een filmstrook werd als een architecturale ingreep aangebracht in de gebouwen van De Walhoeve. De publicatie is een soort “brouillon” met aantekeningen, foto’s, reacties, … van de jongeren, de begeleiders, de kunstenaar, … en laat voldoende witruimte voor de reacties van de toeschouwers. 400 BLOWS kwam tot stand met de steun van JINT, Youth in Action, Rotary Roeselare, Rotary Izegem, Soroptimisten Roeselare en de Vlaamse Gemeenschap.

Lees meer