B.MKR Space Mission

14/05/2024

In de paasvakantie konden we in De Walhoeve de workshop ‘Space Mission’ van B.MKR (BE MAKER) volgen. We gingen eerst aan de slag op de computer, waar we via een programma een afstandsbediening konden instellen. Die konden we laten geluidjes maken en zelfs signalen laten sturen naar anderen. 

Later werd hij ingesteld op een mini-robot die we konden laten rijden. We programmeerden welk parcours die kon afleggen en testten van alles uit. Zo leerden we het eerst voor- en achteruitrijden, dan bochten nemen. Met het verschil in seconden kon iedereen een eigen route afleggen.

Maar hierna kwam het echte werk, vliegen met de drone! We volgden nauwkeurig de stappen die meneer Bert ons had uitgelegd en konden met onze eigen afstandsbediening de drone doen opstijgen, dalen en zelfs een salto laten maken! Nadat we binnen even oefenden, mochten we met de tablet de drone de buitenwereld laten zien. Door middel van de camera vlogen we boven ieders hoofd.

Bedankt Bert voor deze unieke ervaring! 

Siebe, begeleidster dagbegeleiding

‘Space Mission’ van B.MKR maakt deel uit van het aanbod in STEAM*stars*, een project van vzw De Walhoeve. 

STEAM*stars* brengt jongeren uit de jeugdzorg via STEAM gerichte activiteiten (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) in contact met wetenschap, technologie en kunst. 
Dit gebeurt via interactieve ervaringsgerichte activiteiten voor jongeren die worden begeleid door vzw De Walhoeve en door de deelnemende partnerorganisaties Xplo vzw en vzw De Loods. 

Uitvoerende partnerorganisaties zijn Project- en Volkssterrenwacht AstroLAB IRIS en B.MKR (BE MAKER)

Voor elke organisatie is ook een telescoop en een 3D printer voorzien inclusief de nodige workshops om hiermee aan de slag te gaan. 

Dit project is mogelijk dankzij de steun via Fonds Strandschelp - 'Bijzonder Talent'   en de steun die werd verzameld via de crowdfundingsactie van JEZ!, beide beheerd door de Koning Boudewijnstichting. 

Intussen worden de telescopen verder afgewerkt.  Voor de verschillende partnerorganisaties werden vier 20cm spiegeltelescopen aangekocht.  Deze werden door vrijwilligers van AstroLAB IRIS in elkaar gezet. 

De monteringen zijn ook voorzien van encoders die de stand van de telescoop omzetten naar een digitaal signaal zodat een koppeling met een database mogelijk is en het eenvoudiger zal zijn om objecten in beeld te zetten.  Deze laatste fase wordt momenteel gefinaliseerd om in de loop van juni de telescopen in gebruik te nemen.