VIPA goedkeuring

24/02/2021

Eind 2020 dienden we bij het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) een aanvraagdossier in voor verschillende projecten die bijdragen aan het voorkomen van agressie.  Onze aanvraag werd goedgekeurd waardoor we voor deze projecten een subsidie ontvangen.  Door het werven van de resterende middelen hopen we onder andere volgende projecten voor de kinderen en jongeren te kunnen realiseren:

De leefruimte  in het hoofdgebouw werd in 2015 uitgebreid.  De bestaande indeling met zithoek, kast met televisie, boekenkast, servieskast en eettafel bleef behouden.  In het deel van de uitbreiding bevindt er zich momenteel een speelhoek.


Door een vervanging van het meubilair en een doordachte nieuwe indeling van de leefruimte zal deze meer rust en comfort bieden.  Dit draagt bij aan een warme en gezellige leefomgeving voor de kinderen en jongeren die bij ons verblijven.

We dromen er van om in onze groene omgeving een buitenlokaal te bouwen uit Robiniahout dat plaats biedt aan een twintigtal mensen. In het midden hadden we graag een vuurplaats.


Het buitenlokaal ondersteunt de groepswerking en de individuele begeleiding die we bieden aan de jongeren en hun gezin.  De groene omgeving bestaande uit speel- en rustnatuur maakt van het buitenlokaal een ware natuuroase.


Het buitenlokaal stellen we ook ter beschikking aan scholen en andere organisaties in functie van begeleiding of andere zingevende projecten.

We wensen een vrijgekomen lokaal dat mooi gelegen is en met een groot raam uitzicht biedt op het omgevende groen in te richten tot een rust/comfort/therapie/gespreksruimte.
Deze ruimte richten we in met materialen om zowel allerlei vormen van therapie met onder andere kinesitherapie en individuele begeleidingsgesprekken te organiseren.
De materialen voor de inrichting van deze ruimte hebben we gekozen met advies van externe deskundigen.

We dromen er van om één van onze studio’s voor kamertraining in te richten om ook ouders mee te laten overnachten onder andere door het plaatsen van twee extra tweepersoons bedbanken en één extra éénpersoonsbedbank  in  deze studio. Ook een renovatie van de douche en het dakterras is noodzakelijk.  Het geeft ons de kans om ouders meer te coachen bij het opvoeden van hun kinderen. Ouders kunnen op die manier op bepaalde momenten ook actief bijdragen aan de zorg voor hun kinderen.

Aanpalend bij het bestaande sportterrein verlangen we naar een buiten-fitness. We stimuleren kinderen en jongeren om buiten te spelen en te sporten.  Sport en beweging zorgen voor een aanzienlijke stressreductie en leiden naast het versterken van spieren en botten, gewichtscontrole, betere fitheid, coördinatie en motoriek ook tot meer sociale contacten, meer zelfvertrouwen en een sterkere ontwikkeling van vaardigheden als samenwerken.
We denken concreet aan een airworker, een rower, een double surfboard en een crosstrainer.

Mario, kwaliteitscoördinator