Voordracht en nieuwjaarsreceptie

12/02/2024

LAAT MAAR!

Dit konden we toch niet laten!

Ook dit jaar wilden we onze jaarlijks traditie behouden om een interessante spreker uit te nodigen en daarna het glas te heffen op het komende jaar.

Klaar Hammenecker is kinderpsycholoog en een veelgevraagd expert in de media. Ze is auteur van verschillende opvoedings- en kinderboeken.  Ze combineert het geven van trainingen en opvoedingsondersteuning met werk in haar eigen praktijk Weerkracht. Klaar coacht daarnaast ook de deelnemers van Junior Bake Off en The Voice Kids.

In een boeiende lezing nam ze ons mee in haar kijk op het opvoeden van tieners. Wat moeten we weten om hen eindelijk écht te begrijpen. Ouders/begeleiders en jongeren zeggen vaak veel tegen elkaar, maar waarover gaat het echt?

Tieners en hun omgeving lopen geregeld vast. Klaar legde aan de hand van herkenbare en soms grappige voorbeelden uit hoe tieners denken en voelen en hoe de omgeving daarop reageert. Hun lichaam en hun brein zijn in deze fase uit balans. Hun gedrag is normaal, dat hoort bij deze fase.
Het maakt wel dat onze autoriteit als ouder onder spanning komt te staan door hun zoeken naar autonomie.

Klaar gaf heel wat tips. De basis is om de tieners ernstig te nemen en in verbinding te blijven.
Toon interesse en luister, praat mét en niet tegen je tiener, wees een veilige haven. Wees een medestander voor je tiener en leg de lat laag.  Enkel wat ze zelf doen, geeft hen zelfvertrouwen. Eerst verbinden, dan begrenzen. Complimenteer groot, begrens klein.
En nog zoveel meer. 


In haar boek “Laat maar. Wat tieners en ouders tegen elkaar zeggen en waar het echt over gaat”  geeft ze ouders en tieners een gelijkwaardige stem  en vindt de lezer nog veel verhelderende inzichten en praktische tips.

Met een hoofd vol verfrissende ideeën sloten we de avond af met een hapje en een lekkere pater van Westvleteren tijdens een gezellige receptie.

Hilde, pedagogisch coördinator