Raspberry Pi

24/05/2018

Begin dit jaar experimenteerden enkele jongeren uit de leefgroep met het gebruik van de Raspberry Pi, een kleine computer die heel wat toepassingen kent in het gebruik voor de aansturing van externe systemen.

De Raspberry Pi heeft de grootte van een bankkaart en beschikt onder andere over 1GB RAM, draadloos internet,  bluetooth, 4 USB poorten, een HDMI aansluiting en aansluitingen om tal van externe zaken als sensoren, motoren, ledlampen, … aan te sluiten.

Heel bijzonder is ook de prijs: ca. 37 euro voor de raspberry zelf (met voeding en geheugenkaartje kom je in de buurt van 60 euro).

We hebben er een oud computerscherm, toestenbord en muis op aangesloten.  In de raspberry zit een klein geheugenkaartje (het toestel heeft zelf geen harde schijf) met daarop het besturingssysteem Raspbian, een soort lichte linux versie.

Wat volgde was een boeiende ontdekkingstocht.  Het is een ideaal instrument om al doende bij te leren en inzicht te krijgen in de manier waarop computers werken.  De jongeren waren ook verrast dat er behalve windows en IOS ook andere besturingssystemen bestaan (die dan bovendien ook nog gratis zijn).

Momenteel wordt de raspberry in de leefgroep gebruikt als een desktop naast andere computers.  Jongeren gebruiken graag de raspberry om te surfen, voor het gebruik van social media, youtube, …

Dit is nog maar een begin.  Eigenlijk kan je met de raspberry zowat alles maken wat je maar kunt bedenken.

In de toekomst willen we dit verder exploreren.  We voorzien in de toekomst de aankoop van een camera.  In het geval van de raspberry vereist dit nog het ingeven van wat code om dit werkende te krijgen.  Maar al deze zaken zijn goed beschreven op internet. 

Voor wie interesse heeft, kunnen we volgende site zeker aanraden waarop heel wat interessante voorbeeldprojecten zijn uitgewerkt:

www.raspberrypi.org

Voor wie interesse heeft, geven we graag mee dat er intussen een verbeterde versie op de markt is: de Raspberry Pi 3B+ (voor ca. 2 euro extra).