Rita met pensioen

18/09/2022

Na ongeveer 33 jaar dienst is Rita sinds 1 september ’22  met welverdiend pensioen. Dit konden we niet zomaar laten passeren!
We hebben geen afscheid genomen van Rita, we hebben haar gevierd!
Weggaan kan je immers beschrijven als een soort van blijven. 

Zo schrijft dichter Rutger Kopland het.


“Weggaan is iets anders dan het huis uit sluipen,
zacht de deur dichttrekken achter je bestaan
en niet terugkeren.
Je blijft iemand op wie wordt gewacht.
Weggaan kun je beschrijven als een soort van blijven.
Niemand wacht, want je bent er nog.
Niemand neemt afscheid, want je gaat niet weg”.

Het was een viering in verschillende etappes: tijdens de  gezinsreis, tijdens  de contextavond, een geslaagd verrassingsfeestje op vrijdag 2 september. 
En Rita zelf trakteerde  haar collega’s ook nog eens op een etentje en bowling.

33 jaar trouwe dienst laat zich niet zomaar samenvatten in enkele zinnen.
De start was een sollicitatiegesprek in de Lange Meersstraat in Ieper.  De conclusie was vlug duidelijk: doen!!
Een flinke boerendochter die niet bang is om de handen uit de mouwen te steken en die handelt vanuit stevige opvoedingsprincipes  en vanuit een groot hart. 
Als moeder van vier kinderen is het geen eenvoudige  taak om alles te combineren, maar Rita  stond en staat er !

Leon bezorgde haar  een “etiket”, een label, een diagnose: “mama Walhoeve”. Het is een diagnose waarvoor er geen behandeling nodig is.   Maar het vat het perfect samen : Rita is een echte moederfiguur!

Een moeder ziet haar kinderen graag

Dit is zeker de basis, het onvoorwaardelijk  aanvaarden van de jongeren. Fouten maken mag, en morgen is er een nieuwe dag.
Aanvoelen hoe de kinderen zich voelen en hier aandacht aan geven. Dit niet alleen bij de kinderen, maar ook bij collega’s, en bij ouders

een luisterend oor en heel attent, zowel voor de kinderen als de collega’s; een kaartje, voor elke jongere een attentie, ..

Aandacht voor schijnbare details: als de kinderen naar school gaan of naar huis gaan: zijn ze netjes gekleed, zijn de haren gekamd, hebben ze alle gerief mee, zijn de tanden gepoetst, …

handig en creatief

Sommigen zullen het zich herinneren: “ik zal eens voelen of je tand al los staat… “ en op het gepaste moment trekt tandenfee Rita de tand er pijnloos uit. Een carrière als tandarts zat er misschien ook in?
Met een speelse noot kinderen iets bijbrengen; activiteiten op poten zetten, knutselen,  samen koken, bakken, zoektocht, …

engelengeduld om iets aan te leren

Kinderen leren fietsen en verkeersregels bij brengen, veters strikken. Huiswerk en studie opvolgen …

begrenzen en ondersteunen

Even “doorwerken” als het nodig is, begrenzen hoort  bij opvoeden, maar ook ondersteunen, vormen, hen iets bijbrengen.  Met Ben de Bever tanden leren poetsen op een correcte manier.
Voor wie het interesseerde , de jongeren betrekken bij het bakken en koken, uitleg geven, hen laten proberen, … Spaghetti, lasagne,  Sint-Maartenskoeken. Rita is een  goede kok!

zorgen voor structuur en dagelijkse routine

En hiervoor vroeg willen opstaan, een goede planning is de helft van het werk. Dagelijkse routine zorgt voor voorspelbaarheid en veiligheid.

brandjes blussen en de groep samen houden

In de  groep op een heel natuurlijke manier sociale vaardigheden bijbrengen, het is een kunde en een kunst die Rita  beheerst.

en nog zoveel meer…

De laatste  vier jaren met de gezinnen … een uitdaging die Rita  met beide handen heeft aangegrepen en waarbij zij zich  even leergierig, betrokken  en met een grote werklust heeft ingezet.

En  nog zoveel meer …

 

We zullen haar missen en hopen haar af en toe terug te zien.  Het vrijwilligerscontract ligt klaar …

Een grote dankjewel! Voor de enorme betrokkenheid en inzet , voor de  liefde voor de jongeren en hun gezinnen en voor het  luisterend oor en advies voor de collega’s.  Kortom, voor alles, onze dankjewel kan nooit groot genoeg zijn.

Hilde, pedagogisch coördinator