Groene vingers

05/06/2023

Hoewel het zonnetje een beetje op zich liet wachten haalden we toch al onze groene vingers boven. Zowel in de dagbegeleidingen Vietesse en De Marbel als in het verblijf in Westvleteren.

In Vietesse is er enkel een koertje in klinkers met weinig zon dus veel groens kunnen we daar niet doen. Toevallig kwam ik aan de babbel met moestuinexpert Dirk en hij vertelde over het moestuinproject in Ons Tehuis dat hij vrijwillig trekt.

Gezien onze grijze koer leek het wel leuk om in te stappen in het project. We zaaiden in de moestuin van Ons Tehuis tomaten, pepers, kruiden en bloemen. De jongeren volgden vol verwondering hoe een zaadje een plantje werd.

Vorige week werkten we voor de eerste keer in de moestuin. Daar kregen we van Dirk al direct vers geplukte aardbeien. Natuurlijk werd er ook noeste arbeid verricht: knolvenkels  gingen de grond in, onkruid werd gewied en onze eigen tomaten staan nu te pronken in de serre!

Benieuwd wanneer we de eerste tomaat kunnen oogsten… .

In De Marbel in Veurne is er ook een groene samenwerking gestart. Daar zijn we ingestapt in het  samenpluktuinproject van het Bakkerijmuseum.

Het project is pas opgestart en ze willen van de tuin een open ontmoetingsplaats maken en het bewustzijn rond voeding en korte keten vergroten. Ze betrekken hierbij verschillende sociale partners waaronder ook De Marbel.

We gingen al eens een namiddag zaadbommetjes maken en zijn nu in blijde verwachting van een heleboel zonnebloemen!

In verblijf zijn er ook enkele groene jongeren die graag hun handen - en meer - vuil maken. Ik bracht zaadjes allerlei mee en we gingen naarstig van start. Misschien wel een beetje té… .

De grote leefgroep stond plots vol met bakken en potjes  aarde. Maar dat was niet genoeg! Ze vroegen bij verschillende werknemers meer zaadjes en verzamelden op die manier een mooie collectie.

Wegens de ontplofte leefruimte werd er een kleine serre aangekocht, vooral voor de tomaten. Telkens als ik er kom, word  ik meegesleurd naar de serre om hun werk te bewonderen. Het bleef niet bij de serre alleen want ondertussen prijken er ook een tiental zonnebloemen, wat goudsbloemen en erwtjes voor de serre. Benieuwd of ze het hele terrein zullen inpalmen… .

Siska, begeleidster Vietesse