ONDERSTEUNENDE BEGELEIDING CANNECT

cAnnect

Verbinding per kano

cAnnect is onze ervaringsgerichte module ondersteunende begeleiding, met La Trao (ondersteuningsmodule van vzw Onze Kinderen) als partner, voor  jongeren en hun context waarbij de jongere samen met een contextfiguur en/of begeleider een  ééndaagse of meerdaagse trektocht onderneemt per kano.

Uitvalsbasis is de Ijzer met aansluitende waterwegen en waterlopen. Overnachten gebeurt met eenvoudig maar degelijk kampeermateriaal dat in alle seizoenen inzetbaar is. Aard en moment van deze trektocht laten toe om maximaal rekening te houden met de mogelijkheden van de jongere.

Het project wordt gerealiseerd met de steun van het Streekfonds West-Vlaanderen, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. We ontvingen ook bijkomende steun van Ronde Tafel 65 De Panne en Rotaract Mandeleie.

Van 1 april 2021 tot 31 december 2022 werd cAnnect gesubsidieerd door het Departement Cultuur, Jeugd en Media als experimenteel project.  Sedert 1 jnauari 2023 is cAnnect opgenomen in ons aanbod als een erkende zorgmodule.

Waarom dit initiatief?

Er is een nood aan projecten voor jongeren die bijvoorbeeld op school “uit de boot vallen”. Intensieve ervaringsgerichte activiteiten kunnen helpen om hen weer te motiveren. We doen dit aan de hand van een (trek)tocht per kano waarbij de fysieke uitdagingen worden aangepast op maat van de jongere.

Wie ooit kano vaarde zal weten dat het varen op zich al een samenwerking vergt tussen wie voor- en achteraan zit. Het is een rustgevende activiteit die mogelijkheden biedt voor gesprek en bezinning. Aanpassing van de snelheid en externe factoren zoals wind, stroming en weersomstandigheden maken het ook een fysieke uitdaging. En dit alles in een totaal andere omgeving, omringd door vaak natuurrijke oevers. Op zich al een verademing …

Het is een bewuste keuze om deze activiteiten te organiseren in West-Vlaanderen, met de IJzer en aansluitende waterwegen en waterlopen als uitvalsbasis.