Voordracht en nieuwjaarsreceptie

30/03/2023

Na twee jaar onderbreking kon onze  traditionele  voordracht eindelijk weer doorgaan. Vrijdag 20 januari was de aula van het Heilig Hartziekenhuis in Ieper “the place to be”.

Dr. Marie-Anne Vanderhasselt is auteur van het recente boek ‘ouders onder hoogspanning’,  over hoe stress in je gezin begrijpen en aanpakken. Zij was dit jaar onze gastspreekster.

Ze  deelde met ons haar  inzichten die ze de voorbije vijftien jaar samen met haar team van onderzoekers heeft verkregen op het vlak van stress.

Daarnaast is ze zelf moeder van drie jonge kinderen en kan ze dus spreken vanuit eigen ervaringen. Dit maakte het extra boeiend en doorleefd.

Ze legde uit hoe stress sluipend ons gezinsleven en de opvoeding binnendringt, wat er in ons brein en in ons lichaam gebeurt wanneer het onder spanning staat. Ze besloot dat het belangrijk is  om als ouder  en/of begeleider niet alleen te zorgen voor je kinderen en de mensen rondom jou, maar ook voor jezelf. Ze reikte  enkele concrete technieken aan hoe je je bewust wordt van je stressniveau en wat je kan doen om op tijd in te grijpen. In haar boek staat nog veel meer !

Nadien bleven velen na- genieten van een hapje en een lekkere pater van Westvleteren op onze gezellige nieuwjaarsreceptie en brachten zo de tip voor zelfzorg meteen in de praktijk.

Hilde, pedagogisch coördinator