Florejan Back To The Roots

26/09/2023

Deze zomer kreeg ik via Joetz vzw de kans om deel te nemen aan de opleiding ‘Back to the Roots’ van het International Centre for Peace and Integration (ICPI) in Georgië met de steun van Erasmus+. We werden met een groep van 22 deelnemers uit acht verschillende landen samengebracht in een natuurgebied in Georgië waar we aan de lijve ondervonden hoe je de natuur kunt inzetten om het mentaal welzijn van jongeren te vergroten. We verbleven op een kampeerweide in tenten met enkele basic voorzieningen. Dit alles versterkte het doel van de opleiding, het was op verschillende vlakken terug naar de basis.

We kregen les over welke effecten de natuur kan hebben op het lichaam en op het mentaal welzijn. We leerden wat activiteiten als ‘bosbaden’ precies betekenen en hoe we deze kunnen inzetten.
Erg boeiend was ook de uitwisseling met de deelnemers uit andere landen over hulpverlening en good practices uit bestaande outdoor projecten.  We deden heel wat uiteenlopende activiteiten waarbij we telkens de link maakten met het eigen werkveld. De focus van de opleiding lag op ‘soft skills’  (sociale en communicatieve vaardigheden) en af en toe ook op ‘hard skills’ (technische vaardigheden om avontuurlijk met jongeren bezig te zijn).

Na 10 dagen ondergedompeld te zijn in de bossen van Manglisi keerden we geïnspireerd en ontspannen terug met een hoofd vol ideeën.

Florejan, begeleider

Huiswerk in open lucht

De opgedane kennis brachten we al direct in de praktijk.

Om de jongeren nog meer in contact te brengen met de natuur en alle positieve effecten van de natuur te laten ervaren, startten we vanaf september met huiswerk in openlucht.

Eén keer per week (mits  goed weer) maken de jongeren hun huiswerk in open lucht in het nieuw aangeplante bosje op het domein. De jongeren konden alvast niet wachten om te starten met hun huiswerk.

Florejan, begeleider