Positieve Heroriëntering

24/06/2021

Eind april had ik het geluk de opleiding Positieve Heroriëntering (PH) te kunnen en te mogen volgen die werd gegeven door Ligand, onderdeel van Oranjehuis. Deze methodiek wordt voornamelijk gebruikt bij gezinnen waar het samenleven (al dan niet tijdelijk) zeer moeilijk verloopt.

Bij PH draait het voornamelijk om zaken in beweging kunnen zetten, te leren en durven kijken naar jezelf, wat heb jezelf nodig om terug vooruit te kunnen om terug in beweging te geraken. De opleiding zette letterlijk een heleboel zaken in beweging bij mezelf. Zowel in mijn contextbegeleidingen als bij mezelf als persoon.

Vanaf juni’21 ben ik gestart met mijn eerste echte PH-begeleiding. Het is een grote uitdaging om alles wat ik zag vanuit de opleiding in praktijk te kunnen omzetten. Maar ik heb er echt wel zin in om deze uitdaging aan te gaan!

Wat voor mij een grote meerwaarde is, is dat ik heel veel zaken vanuit de opleiding ook kan meenemen in mijn contextbegeleidingen. Het is een andere manier om aan de slag te gaan met de gezinnen, maar ik geloof zeker en vast dat je echt wel zaken in beweging kan brengen door op die manier te werken met gezinnen.

Wel moest ik jammer genoeg afscheid nemen van de gezinnen in de  Dagbegeleiding Veurne. Wat toch niet zo gemakkelijk is als je al langer samenwerkt. Maar gelukkig zie ik een heleboel gezinnen terug op gezinskamp eind augustus en doe ik PH-begeleidingen in regio Veurne.

Hierbij alvast een gedichtje om in PH-stemming te komen. Het gedicht komt vanuit het boek ‘Positieve heroriëntering van Ligand’ dat ik leerde kennen tijdens mijn opleiding.

 

Eva, contextbegeleidster