STEAM*stars*

12/02/2024

Op 3 januari brachten de kinderen en jongeren van verblijf samen met een aantal ouders een bezoek aan volkssterrenwacht AstroLAB IRIS in Ieper.  Naast een bezoek aan de koepel met indrukwekkende lenzentelescopen leerden we ook heel wat bij over het Internationaal Ruimtestation  ISS.  In de projectsterrenwacht kregen we uitleg over de 68 cm spiegeltelescoop en bezochten we de controleruimte van waaruit deze telescoop wordt bediend.

In de projectiezaal was er een interactieve 3D voorstelling waarbij we een reis door het heelal maakten.  We maakten kennis met de verschillende planeten en andere objecten in ons zonnestelsel en reisden zelfs verder door tot buiten ons eigen melkwegstelsel tot aan de grens van het zichtbare heelal.  Onderweg kwamen we nog ontelbare andere sterrenstelsels tegen.  Onvoorstelbaar hoe klein we eigenlijk zijn.

We hadden geluk want 's avonds na de voorstelling klaarde de hemel gedurende anderhalf uur op.
Vanuit de koepel keken we met één van de grote telescopen naar Jupiter, de grootste planeet van ons zonnestelsel. We konden duidelijk wolkenbanden zien op Jupiter en ook de vier helderste manen.

Vervolgens keken we naar Saturnus met zijn indrukwekkende ringen.  Een hele beleving om dit in het echt te zien.

Op vraag van één van de jongeren hebben we ook naar Uranus gekeken.  Ondanks de grote afstand van bijna 3 miljard kilometer ontwaarden we toch een klein groen schijfje.

Als afsluiter bekeken we ook de ster Albireo in het sterrenbeeld Zwaan.  Albireo is een dubbelster en bestaat uit meerdere sterren waarvan we er met de telescoop de twee duidelijk kunnen onderscheiden.  Het bijzondere is dat beide sterren een andere temperatuur hebben waardoor er een duidelijk kleurverschil is.  De ene ster is oranje en de andere smaragd blauw, net twee schitterende diamanten.

Siebe, begeleidster De Marbel

Mario, kwaliteitscoördinator

Het bezoek aan AstroLAB IRIS en de waarnemingsavond zijn activiteiten die kaderen in ons project STEAM*stars*.

STEAM*stars* brengt jongeren uit de jeugdzorg via STEAM gerichte activiteiten (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) in contact met wetenschap, technologie en kunst.
Dit gebeurt via interactieve ervaringsgerichte activiteiten voor jongeren die worden begeleid door vzw De Walhoeve en door de deelnemende partnerorganisaties Xplo vzw en vzw De Loods.
Uitvoerende partnerorganisaties zijn Project- en Volkssterrenwacht AstroLAB IRIS en B.MKR (BE MAKER).

Voor elke organisatie is ook een telescoop en een 3D printer voorzien inclusief de nodige workshops om hiermee aan de slag te gaan.

Dit project is mogelijk dankzij de steun via Fonds Strandschelp - 'Bijzonder Talent'   en de steun die werd verzameld via de crowdfundingsactie van JEZ!, beide beheerd door de Koning Boudewijnstichting.